Rivieran

Hur SWEA startades på Rivieran

SWEA Rivieran smyg startade under 2002.
Undertecknad hade då varit fast boende på ”Riveran” sedan 2 år.

Tänkte SWEA är ju ett tillskott här med tanke på den globala spridningen. Allt här var ju lokalt. Dessutom är man kvinna så,
-ja vi behöver ett eget nätverk av kvinnor i samma eller åtminstone liknande situationer runt om i världen.
Så kontaktade SWEA International och fick material hur man startar en SWEA avdelning. Vi träffades hemma hos Kerstin Roos.

Då var det undertecknad Kerstin Roos, Andrea Gandet och ”Tina” Arnesson.
Vi drog upp riktlinjerna och tänkte vi kör igång. Just då upptäckte vi att en SWEA fr annat land just fanns här -Catherine Blix Kallerman, så vi tog kontakt med henne.
Hon var intresserad av att vi skulle komma igång. Sedermera blev hon vår första AO.

Ja då kom ett litet hinder. Vi måste göra en tidning.
Vad göra nu. Jo vi blev en underavdelning till befintliga SWEA Paris.
Vi visste ju inte heller hur intresset skulle vara för att bli medlem i SWEA Rivieran. Visst motstånd förekom då man tyckte det fanns tillräckligt med föreningar här nere.
Ja men med stor framgång av medlemsantalet så var vi redo att fredagen den 7 mars 2003 inviga vår egna SWEA Rivieran.

Alltså nu i startgroparna för att anordna 20 års jubileum i mars 2023!
Refererart av Antoinette (Anneth) Nilsson nuvarnde AO.

Invigning av SWEA Rivieran

7 mars, 2003, anordnades vår invigning på Château de la Bégude, som ligger på Route de Roquefort-les-Pins mellan Valbonne och Opio.

SWEA Professional

Välkommen till SWEA Professional.

Är du arbetande kvinna och vill vara med i ett nätverk bestående av kvinnor i olika åldrar från olika områden och yrkesgrupper på Rivieran, så kan detta vara ett forum som passar dig. Vi försöker träffas en gång i månaden över lunch. Målet är att få ett utbyte av varandra både vad gäller den sociala biten men såklart även yrkesmässigt.

Är du intresserad så anmäl dig till Anneth Nilsson på anneth.nilsson@gmail.com

SWEA Art

Vill Du utveckla din kreativitet?

Välkommen till SWEA Art som är en nystartad intressegrupp på Rivieran!
SWEA Art som har funnits globalt sedan 2002 och vi firar 20-års jubileum den 19 oktober 2022!

Praktiskt arbete, utbyte och inspiration

SWEA Art är ett nätverk för alla skapande kvinnor inom SWEA. En inspirationskälla att börja skapa och främja utbyte mellan konstnärer – för Dig som är professionell, för Dig som är amatör, för Dig som just börjar – och alla däremellan!

Vi arbetar tillsammans, inspirerar varandra, och utbyter erfarenheter. Vi besöker utställningar och träffar konstnärer.

Vi arrangerar också workshops och utställningar.

Vi skapar i alla slags uttryck som teckning målning, fotografi, keramik och textil. Inga begränsningar finns!

Vår hemsida

Vi håller regelbundet webbinarier med olika teman för att lära oss mer och prova på nya tekniker. På vår hemsida kan man se dessa webbinarier även efteråt och hitta mycket annat! https://art.swea.org/
Vi har också regelbundna utmaningar att skapa under ett par månader med ett tema som inspiration och resultat blir en web-utställning på hemsidan. Se den senaste utmaningen och temat för den nästa!

Facebook grupp

Vi har också en Facebook grupp under namnet SWEA Art Där kan vi ha daglig kontakt med varandra och visa upp våra senaste alster!

Vill du vara med?

Om du vill vara med i detta nätverk hör av dig till:
Gabriella Legillon galalegillon@hotmail.com
eller
Lo Peyron Mathews lopeyron@gmail.com

Möten 2022 – 2023

Vi kommer att träffas varje månad mellan oktober till april.

Förutom dessa möten är alla initiativ välkomna som extra teckningsutflykter, möte med konstnärer, museibesök eller något annat inspirerande!.

Under hösten kommer vi att träffas hos Gabriella Hagelberg Legillon, Villa Marguerite, 10 Av Capitaine Scott, 06300 Nice. Det är 10 min promenad från hamnen i Nice och spårvagnens, linje 2, ändhållplats ”Lympia”. Det finns flera parkeringsgarage vid hamnen och det finns ibland någon plats på Av Capitaine Scott. Många busslinjer går till hamnen och vill man inte promenera från hamnen går buss nr 15, 30 och 100 uppför backen och stannar vid ”Gustavin”. Där går man man bara över Bd Carnot till Av Capitaine Scott.

Ring Gabriella, 0671110138 när ni är vid grinden så kommer vi ner och öppnar.

 

18 oktober kl 10.00
Kreativ dag tillsammans med Birgitta Lindqvist.

Vi börjar hösten med en kreativ dag tillsammans med författaren Birgitta Lindqvist som inspirerar oss med läsning av egna texter.

Vi kan då sätta igång ett personligt arbete som vi sedan utvecklar under de följande månaderna. Vi kan sedan dela med varandra vid varje träff för inspiration och input. Resultatet kommer att kunna visas upp för publik under en utställning i april 2023 förhoppningsvis på Villa Ingeborg.

Vi börjar dagen kl. 10 med en kopp kaffe, presentation av medlemmarna och lite prat runt ett gemensamt tema. Birgitta läser sedan inspirerande texter för oss. En enkel lunch till självkostnadspris följer innan vi börjar skissa och fortsätter att utbyta idéer med varandra till ca kl. 16.

Ta med anteckningsblock, skissblock och enkelt favoritmaterial för att uttrycka era första idéer.

De följande datumen:
15 november kl. 10.00
Arbets och inspirationsmöte

6 december kl. 10.00
Arbets och inspirationsmöte

17 januari kl. 10.00
Kreativ dag med SWEA Arts internationella sammankallande och konstnären Christina Måneskiöld från Bryssel. Hon visar oss hur man använder pigment och vi provar med olika bindemedel. Christina har med sig allt material. Materialkostnad tillkommer.

21 februari
Arbets och inspirationsmöte

21 mars
Arbets och inspirationsmöte

Under april månad
Utställning med vernissage. Mer information kommer.

Tema:
”Ett pärlband av stunder”
Ord och bild. Dagboken som inspiration.

Inför arbetsåret 2022 – 2023 föreslår vi temat ”Ord och Bild” Dagboken som inspiration. Författarinnan och Swean Birgitta Lindqvist kommer ner från Paris och inspirerar oss vid första mötet med egna texter. Hon har under flera år samarbetat som skrivande konstnär med SWEA Art Paris.

Hon följer oss sedan under arbetet, genom rapporter med bild och text från oss och öppnar vår utställning i april med texter skrivna i samklang med vad vi skapat.

Vi samlar under arbets-året på stunder:

  • Det kan vara att man tecknar en vacker vy och skriver ner tidpunkten, platsen. Man kan komplettera med några tankar och känslor i stunden.
  • Man kan illustrera en text, en artikel man läst och inspirerats av just den dagen.
  • Man kan få lust i stunden att måla bara färger när man lyssnar på musik eller hör en låt man gillar.
  • Man kan skriva dagbok och illustrera sina känslor med en abstrakt målning eller teckning.
  • Man kan ge orden färger.
  • En bild som blir till just när man inspirerats av en utställning, eller en promenad eller ett möte…
  • Eller tusen andra saker!

Tanken är att man samlar ett antal bilder; collage, målningar, teckningar, textila bilder, fotografier eller annat och fogar samman dem, grupperar dem med några eller många ord till vår utställning i april. Varje konstnär får en viss väggyta för att göra sin egen sammanställning i visuell kommunikation med de andras.

Anmälan till första mötet innan 14 okt. Eventuella mat-allergier?

Gabriella: galalegillon@hotmail.com
Lo: lopeyron@gmail.com

Varmt välkomna!

Tips: SWEA middag med underhållning och läsning på svenska av Birgitta Lindqvist i Cannes 20 okt. Se Sweas höstprogram. Ta med era män och vänner!

Birgitta läser Kinesisk poesi och berättar om sina erfarenheter under kulturrevolutionen i Kina på engelska för IWCR i Mougins onsdag 19 okt kl. 10. Mycket begränsat antal deltagare.