Network Menu

Resumé från SWEAs VM i Arizona 2015

Vi var 6 Riviera Sweor som åkte till VM i Arizona, Katarina, Johanna, Elisabeth, Solveig, Marita och jag själv, Lena. Johanna och jag reste via London och när vi sedan skulle stiga på planet till Phoenix så vad såg vi då? Jo, ett 20-tal andra Sweor som hade flugit in från olika platser i Europa, det var Christina och Margot från Rom, Rigmor från London, Cecilia från Malmö, Kerstin från Örestad; Birgitta från Aten och många fler som jag inte kommer ihåg namnen på.

Onsdagen den 14 oktober

Väl framme skulle vi registrera oss på konferenshotellet Valley Ho men då hade man stängt för dagen och istället kunde vi träffa en hel del Sweor i ett speciellt rum där vi bjöds på ost och vin. Många kända ansikten dök och det var trevligt.

Torsdagen den 15 oktober

IMG_2193

Nästa dag skulle jag åka på en stadstur till Phoenix och Scottsdale. Jag fick ett mycket trevligt resesällskap av en Swea från Houston. Första stoppen var ”Dessert Botanical Garden” där vi kunde se alla möjliga kaktusar och andra ökenväxter. Väldigt imponerande. Bergsknallar lite här och där och ett ökenlandskap med mycket sand. Lunch intogs på The Farm Kitchen, en gammal pittoreskt restaurang där vi avnjöt en god sallad och drack limonade (inget vin här inte). Sedan fortsatte färden in till Downtown Phoenix där det fanns en hel del höga skyskrapor till skillnad från övriga området där de flesta hus är väldigt låga. Vi stannade till vid Arizona State Capitol Museum som tidigare var Arizonas regeringsbyggnad och numera museum. Mycket intressanta saker att se, bl a silverföremål som lyckligtvis ej fanns ombord skeppet Arizona som sjönk i Pearl Harbour under andra världskriget. Tillbakavägen gick i ett bostadsområde (Paradise Valley) där vi kunde se mååånga stooora fina villor och jag såg bl a en tomt med fyra garageportar!?!  Vi avslutade utflykten på ett ställe där man gjorde konstfulla vindflöjlar. Middagen hölls på konferenshotellet Valley Ho och temat var Mexican fiesta. Trångt och trevligt blev det när 300 Sweor samlas. Många gamla bekantskaper dök upp under kvällen.

 

(Klicka på första bilden i galleriet för att se dem större!)

Fredagen den 16 oktober

Förmöten för de 7 Regionerna hölls och på eftermiddagen kunde Johanna, Marita, Solveig och jag sitta med och lyssna på de olika punkterna som avhölls inom MEMA.

Många Sweor hade istället deltagit i de olika utflykterna som fanns att anmäla sig till.

Kvällen avslutades med ”All American Cowgirl” på Rustler´s Rooste där vi bjöds på western mat och härlig musik. Många Sweor hade anammat uppmaningen att klä sig i cowboy stil så det fanns många cowboy hattar, rutiga skjortor och boots….nä vi från Rivieran var lite fega på det området.

Lördagen den 17 oktober

Katarina kommer att skriva om själva världsmötet (se längre ner på sidan).

 

Galamiddagen hölls på en restaurang som heter The Venue. Där hade man dukat upp fina runda bord och alla fick dra en lott så att man blev placerad bland nya Sweor och det blev mycket trevligt. Först lite mingel i baren och många Sweor passade på att fotograferas tillsammans och så även vi 6 från Rivieran. SWEA Arizonas ordförande hälsade oss välkomna och presenterade hela VM-kommittén. Vi serverades en 3-rätters middag och vin och lätt underhållning av Swean Ingrid ”Vismaya” Hagelberg. (En mycket duktig sångerska från Skåne som jag fick möjlighet att prata med en stund….innan jag fick veta att hon var jätteduktig sångerska.) Se här hennes website¸http://vismayajazz.com/. Sedan höll SWEA Internationals ordförande Margaret Sikkens Ahlquist ett tal till oss alla Sweor och så sjöng vi SWEA-sången. Vinnare av bildspelstävling utsågs och vem som vann har jag naturligvis glömt bort. Även dragningen av lottriet presenterades och Johanna hade turen av vinna 2 priser (en litografi samt en olivflaska och en balsamicvinäger från Italien!?!?! De var tunga i resväskan senare).

Vidare så överräcktes en målning på Agneta Nilsson som är målad av Los Angeles Swean, Inger Hodges.

Sedan satte den levande orkestern som var ett lokalt band igång och vem tror ni kommer upp och sjunger om inte vår svenska sångerska Lena Andersson! Ni vet hon som sjöng ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång..” Den kommer ni väl ihåg, eller hur? Det har varit ganska tyst om henne men nu så har eller ska hon ge ut ett album igen. Hon bor i Phoenix med sin amerikanske man och är naturligtvis Swea hon med. Hon framförde en hel del trevliga country and western låtar och rösten den har hon kvar. Helt fantastiskt. Som vanligt blev det spontan dans till dessa härliga musikrytmer. Man behöver inte dansa med en man ….det går så bra ändå och det har vi ju sett tidigare också.En myc.ket trevlig och uppskattad avslutningskväll blev det

 

Söndagen den 18 oktober och måndagen den 19 oktober

D

Amerikansk hamburgare….mums!

På söndagen blev det fler utflykter att följa med på. Joahnna och jag besökte ett outlet där vi gjorde några fynd. På måndagen startade alla de olika efterreseorna (Grand Canyon, Las Vegas mm) som vi inte deltog i utan vi tog tillfallet i akt att sola och simma lite i vår pool på vårt hotell. Sedan en avslutande runda i Old town där jag köpte ”Minnetonka” = handsydda mockasiner som är jättesköna. Vi avslutade dagen med att äta en riktigt ordentligt stor hamburgare på en trevlig restaurang….man måste ju helt enkelt äta denna nationalrätt när man är i USA, eller hur?

Vi är alla väldigt nöjda med vår resa till VM i Arizona. Jag fick tillfälle i akt att träffa mina kollegor i den internationella webbredaktionen och även några av de 70–tal webbredaktörer som finns ute i SWEA världen…ja inte alla 70 naturligtvis men 3-4 stycken var det.

 

 

Perth_800

Foto: Pia Larsson Norrman

 

 

 

Jag höll på att glömma att nämna att nästa Världsmöte 2017 kommer att arrangeras i Perth, Australien!

 

 

 

 

 

 

Tack SWEA Rivieran för att jag fick möjighet att delta i VM 2015!

Text och bilder: Lena Nilsson

Här kan ni se ALLA bilderna och de är många!!

Jag har bett samtliga Riviera Sweor som var med på  VM att skriva några rader om sina intryck och vad de har sett!


 

Jeeptur i öknen

Vår jeepförare Cody, växtexpert, lärde oss allt om kaktusar och växtlighet i öknen. Han var en skicklig tracker och brukade ge sig ut med sin hund på upptäcktsfärder och leta efter nya artbestånd. Hunden hade då specialskor, för att inte sticka sig på kaktusarna. Några har vatten i sig, andra inte. De har namn, som de ser ut, t.ex hedgehog cactus och pincushion cactus.
De med armar uppåt har inte vatten, är fridlysta och växer bara i Arizona. Det tar 80 år för EN arm att växa ut.
Vi blev vindpinade och omskakade på turen men den var mycket intressant och lärorik.

 

Text och bilder: Elisabeth Wangel


Jag åkte på måndagen den 15 oktober till Sedona och Grand Canyon.

Det tog  5 timmar med en busstur upp till Grand Canyon.
På  vägen dit stannade vi i Sedona. Det är centrum för alla de fantastiska bergformationer som står upp som statyer mitt ute i vildmarken.Fantastiska bergsformationer som av vatten och vind eroderat i olika grader så det blivit märkliga naturfenomen och bergsformationer.Den huvudsakliga färgen på bergen var rödbruna nästan som färgerna vid Square Messens i Nisse. Vidare mot Grand Canyon såg vi hjortar och älgar som betade utefter vägen. Väl i Grand Canyon så fick vi uppleva sol, regn, åska och blixtar. Ett fantastiskt naturskådespel. Vi bytte buss där och åkte sedan i 5 timmar till Las Vegas.
Nästa dag läste vi i nyheterna och såg på TV att det varit ett väldigt oväder i Phonix med störtregn och översvämningar. Bilar flöt omkring i vattenströmmarna….. Staden blev katastrofförklarad!
Inget överträffar naturens krafter.
Text: Solveig Staffas

 Besök på Tallesin West torsdagen den 15 oktober

Taliesin West, som ligger i öknen norr om Scottsdale, är ett arkitektoniskt mästerverk, ritat av den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright. Dit åkte jag tillsammans med omkring trettio andra Sweor på torsdagseftermiddagen. På plats fick vi en visning av en kunnig och inspirerande guide.
Huset ritade Frank Lloyd Wright, då 70 år gammal, år 1937 och han uppförde det tillsammans med sina studenter. I stort sett användes bara material som fanns i den omgivande naturen. Det är huvudsakligen gjort av sten, sand och trä samt tak av canvastyg. Mycket inspirerat av kinesisk och japansk arkitektur. Taliesin West använde Frank Lloyd Wright som sitt vinterhus ända fram till dess att han avled 91 år gammal. Idag är det ett museum, men där bedrivs också utbildning av arkitekter.
Andra kända byggnader som Frank Lloyd Wright ritat är Guggenheimmuseet i New York och Falling Water utanför Pittsburgh.

 

Text och bilder: Johanna Tunhammar

 

Återkoppling från RM 2015 fredag 16 oktober

 

_

MEMAs styrelse

 

D

MEMAs styrelse

Vår regionordförande Christina Hallmert, hade kallat oss till regionmöte för MEMA ( Belgien, Berlin, Frankfurt-Heidelberg, Israel, Köln-Bonn, Luxemburg, Malmö, Milano, Paris, Rimini, Rivieran, Rom, Tunisien,och Örestad) den 16 oktober och vi var alla 14 avdelningsordföranden närvarande. Målsättningen var att vi skulle ha möjlighet att diskutera eventuella problem och annat inför vårat årsmöte som vi skulle ha på eftermiddagen.

De avdelningar som har mest bekymmer är inte oväntat Tunisien och Israel som båda brottas med fallande medlemsantal, svårigheter att få ihop en fungerande styrelse och med det en svag ekonomi samt naturligtvis svåra förhållanden generellt. Vi diskuterade vikten av att ha dessa länder i vår region samt hur vi alla kan hjälpas åt att stötta våra systeravdelningar inom regionen men samtidigt följa de regler som gäller.

Christina och vår kassör Karin Peres påpekade vikten av att vi kan få ekonomi inom regionen och Christina föreslog en kylskåpsmagnet utöver det armband som vår Johanna och Margot från Rom har jobbat på och nu arbetar vi vidare på att få detta godkänt då det framtagna exemplet blev väldigt bra emottaget.

Efter lunch hade MEMA sitt årsmöte där vi hade 4 åhörare från SWEA Rivieran samt 1 från Global Christina Moliteus som faktiskt var med och invigde SWEA Rivieran när hon var SWEA Internationals ordförande.

På årsmötet föredrogs och godkändes regionens verksamhetsrapport samt de ekonomiska rapporterna. Därutöver gav varje avdelning en överblick över sin avdelning.

Text: Katarina Lodin

Bilder. Lena Nilsson


 

Världsmöte SWEA 2015 I Scottsdale Arizona 15-18 oktober 2015

Vilken otrolig kvinnokraft som sammanstrålade I Scottsdale, Arizona den 17 oktober 2015!

 

n

SWEA Internatilnl’s styrelse

Över 300 svensktalande kvinnor från 70 SWEA avdelningar träffades för att delta i SWEAs 2015 Världsmöte helt fantastiskt. Dessutom erbjöd SWEA Arizona ett fantastiskt deltagararrangemang med många intressanta, spännande och välorganiserade utflykter både före och efter Världsmötet!

Världsmötet startade på morgonen lördagen den 17 oktober med en presentation från vår Internationella ordförande Margareth Sikkens Ahlquist. Hon presenterade styrelsen samt SWEAs utveckling de sista åren. Mer detaljerad information om detta kommer jag att ge vid vårt årsmöte i februari nästa år. Det kommer att finnas information publicerad på hemsida samt att vi kommer att visa information vid julminglet, är det någon som har specifika frågor innan dess kontakta gärna Katarina Lodin.

ö

Professor Lars-Gunnar Andersson

Därefter fortsatte programmet med en otroligt inspirerande och stimulerande presentation om svårigheterna/utmaningar i det gamla och nya svenska språket av Professor Lars-Gunnar Andersson känd från Sveriges Radion P1 programmet språket.

V

Prästen Louise Linder från South Florida

Därefter följde en otroligt rörande och insiktsfull presentation av Louise Linder om krishantering. Detta gav dessutom möjlighet att diskutera hur vi inom SWEA hanterar detta och många goda råd och tips utdelades. Jag kommer att följ upp detta inom SWEA Rivieran.

Æ

Konsult E P Svensson

Avslutningsvis fick vi möjlighet att fundera över vår roll och mening med SWEA vilket vi sedan diskuterade med våra kollegiala ordföranden och fick intressanta inblickar i våra olika roller och avdelningars behov och hur vi kan jobba för att tillgodose alla våra medlemmars behov. Jag jobbade med kollegor från San Diego, Rom och Rimini och vi hade alla intressanta och olika ingångspunkter.

Efter många timmar i möten under 2 hela dagar men fantastiska möte mellan olika människor och kulturer fick vi ytterligare en otrolig upplevelse genom en fantastisk middag anordnad av SWEA Arizona med god mat och dryck samt en väldigt trevlig underhållning av bl.a. Lena Andersson som fick hela SWEA gänget att sjunga tillÄr det konstigt att jag längtar bort nån gång!

Fantastisk avslutning på ett dynamiskt och väl genomfört världsmöte med intresanta utflykter, många diskussioner och nya kontakter.

Text: Katarina Lodin

Bilder. Lena Nilsson