Network Menu

Alexandra Charles på Villa Ingeborg

a_charles_01

 

Regnet öste ner över 100 Sweor och Rivieraklubbmedlemmar som samlades på Cinéma Espace Centre, 5 avenue de Verdun i Cagnes sur Mer eftersom vi inte skulle få plats på Villa Ingeborg. Och det var inte bara damer som ville lyssna på Alexandra Charles utan även ett 20-tal män mötte upp.

I röd klänning (vad annars!) tog så Alexandra till orda och under cirka 1 ½ timme pratade hon om hur hon startade 1,6 miljonerklubben 1998 för att sprida kunskap om kvinnors hälsa. Och hur den har utvidgas med klubben 2,6miljonerklubben. Många kända personer är frontfigurer, Kärntruppen 1,6 såsom Lill Lindfors, Christina Scholin, Kerstin Delleret,  Barbro Svensson, Arja Saijomaa, Babben Larsson och många fler.

Detta kan vi läsa om de deras webbplats!

“1,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998 av Alexandra Charles, ordförande sedan dess. Hon blev inspirerad av kardiologen Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättade om hur mansdominerad forskningen var och hur kvinnor diskriminerades i vården. För att kunna förbättra och skapa en jämlik forskning och vård, och för att kunna sprida objektiv information bildades 1,6 miljonerklubben. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.

Tio år senare, 2008, bildades gruppen 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna, från 25 år och uppåt. 1,6 och 2,6 miljonerklubben arbetar för samma mål. Alla över 18 år är välkomna som medlemmar i föreningen (även män).”

 Vidare berättade Alexandra om de olika programmen och seminarier, bl a Hälsodagar, som arrangeras över hela Sverige. Man har även internationella systerklubbar i Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland och Bryssel. Även samarbete i Sydafrika. Det finns en stor medicinsk expertis av kvinnliga professorer och läkare som är delaktiga i klubbarna och som forskar på kvinnors hälsa. Vidare samlar man in pengar som ska gå till forskning av olika slag som gynnar oss kvinnor.

Naturligtvis kom även Alexandra in på sin tid som ”Nattklubbsdrottning” och det var Kid Severin som myntade detta namn på henne. I 30 år drev Alexandra nattklubben ”Alexandras” och blev snabbt vän med hela svenska kändiseliten och däribland vår dåvarande kronprins och sedemera kung.

Men nu är det kvinnors hälsa som är det Alexandra vill syssla med och det uppskattar vi säkert allesammans.

Efter det mycket trevliga och intressanta föredraget förflyttade vi oss till Villa Ingeborg. Regnet stod som spön i backen så vi skyndade under paraplyerna till huset och där inne väntades ett buffébord. Trångt blev det men allt gick bra och där kunde man även köpa Alexandras bok, Livet är en dröm” som såldes slut på nolltid, tyvärr. Men det fanns ett armband och en skopin att köpa istället.

a_charles_02

Alexandra avtackas av Ann-Marie och Johanna

Tack Alexandra för att du ville komma ner till Rivieran och informera om de båda klubbarna!

 

Se fler bilder här>>

Text & bilder: Lena Nilsson

 

Version 2 skriven av Elisabeth Wangel

Trots sensommarens värsta regnoväder samlades på fredagen åtskilliga Sweor och Rivieraklubbsmedlemmar i Cagnes sur Mer för att lyssna på den mycket kunniga och inspirerande Alexandra Charles. Vi fick veta hur 1,6 -och 2,6miljonerklubbarna fick sina namn( antalet kvinnor 45+ och 18+ i Sverige vid tiden för bildandet av klubben). Klubben är till för att stödja forskning i hälsofrågor för i huvudsak kvinnor. Våra hjärtåkommer visar t.ex inte alltid samma symptom som hos män och mycket länge baserades just all hjärtforskning just på män.

Alexandra berättade om den långa vägen till dagens engagemang inom hälsa och sunt leverne via Mallorca och den första stora kärleken Mr.Charles till den välkända nattklubben Alexandras i Stockholm och på Barbados. Med glimten i ögat berättade Alexandra vidare att hennes stolta uppgift som elevrådsordförande i skolan gett henne grunden och styrkan till att kasta sig in i mera krävande uppgifter längre fram i livet.
Hälsodagar och seminarier ordnas under hela året på olika platser i Sverige och flera andra länder, som anammat klubben och dess syfte.

IMG_2066

Ett fantastiskt framförande, många glada skratt och lite axel-, arm- och bengymnastik i halvlek, gjorde att vi pigga och glada senare kunde plaska oss fram till Villa Ingeborg där härlig förplägnad väntade oss. Där fanns också tillfälle att köpa Alexandras bok, medlemskap i klubben och diverse produkter, som stöder forskning inom hälsa.

Vi i SWEA framför vårt varma tack till dig Alexandra, för att du ville komma till oss på Rivieran och vi önskar dig fortsatt välgång med dina och klubbens projekt.

SWEA Rivierans styrelse och Elisabeth