Network Menu

SWEA Besök Renoir museet den 12 mars

 

Ren-husEn härlig onsdag morgon 12 mars, samlades 27 glada Sweor vid Renoir musset i Cagnes sur Mer, för att besöka det nyrenoverade huset där Renoir (1841-1919) flyttade in 1908, stort härligt hus med en stor trädgard med underbara växter.

Konstnären Pierre-Auguste Renoir flyttade hit 1906 tillsammans med sin hustru Alina och deras 3 söner Pierre, Jean and Claude. Huset byggdes med alla moderniteter som fanns på den tiden. På museet finns flera av hans målningar och även konst från hans vänner Pierre Bonnard och Raoul Dufy. Dessutom hittar vi keramik gjort av hans son Claude, samt flera brons byster som han gjort bl.a. av sin hustru Alina.

Vi kunde gå igenom de vackra rummen och titta på målningar och skulpturer, vi kunde se var han verkade då hans målarstudio finns kvar som den var och kvar står hans gamla rullstol, och då förstår man varför det heter rullstol. Den här ser ut precis som en vanlig stol och så har den några små hjul under. Det kan faktiskt vara så att en stol kan ha blivit ombyggd. Han led svårt av reumatism men målade in I det sista som finns dokumenterat på några filmsnuttar som visas i ett par av rummen. Efter sig lämnade han imponerande konstverk målade i milda och ljusa färger och han räknas idag som en av de stora 1900-tals konstnärerna.

Huset ligger hög beläget med en härlig utsikt och i trädgården ser vi många vackra olivträd.

IMG_0057Sedan fortsatte vi upp till Haut de Cagnes, en svenskägd restaurang där vi hade bokat en god lunch på Le Cagnard. Vacker utsikt underbar god mat och sedan fick vi även titta på de vackra hotellrummen.

En väldigt trevlig utflykt i glada Sweors lag.

 Se alla bilderna här>>

 

Text:Marianne och Katarina

Bilder: Eva N och Lena