Network Menu

Närverkslunch med Mona Henning 6 nov

pippi   alfons_aberg   lotta

IMG_0730

MONA HENNING, en ”åska” som det verkligen sprakade om!

Vi var 17 Sweor som samlades på Villa Ingeborg och fick det stora nöjet att uppleva Mona Henning som via SWEA Rivierans nominering blev vald till Årets Svenska Kvinna 2013.

 

Vi fick lyssna till två timmar långt intressant och inspirerande föreläsning där  Mona började med att berätta att hon kommer från en kristen familj i Jordanien där man var 7 barn i familjen. Själv utbildade sig Mona till apotekare. Mona kom till Sverige 1970, träffade en svenska man, gifte sig och fick barn och bodde utomlands med sin familj ett antal år i bl a Rom och Wien. Flyttade sedan tillbaka till Stockholm 1984. Tidigare hade hennes syster varit på besök i Rom och Mona såg att systern läste engelska barnböcker för sina barn. På frågan varför då kom svaret att det inte fanns några barnböcker på arabiska så det var då tanken på att börja översätta alla de underbara svenska barnböcker tog form. 1984 startade Mona sitt förlag, Dar-al-Muna. Sedan dessa har många välkända klassiska svenska barnböcker blivit översatta till arabiska såsom Pippi Långstrump, Alfons Åberg, Lotta på Bråkmakargatan m fl. Se här några exempel på alla de barnböcker Mona har givit ut på arabiska!

Och var är Alfons mamma undrar alla vi vuxna?…ja det är en hemlighet. Men barnen tänker inte på samma sätt som vi vuxna har vi förstått.

Mona fick Barnboksakademien  Eldsjälspriset 2007 http://www.barnboksakademin.com/eldsjal/2007.shtml

Mona tilldelades den 8 juni 2010 HM Konungens medalj en betydelsefull insats att göra svensk litteratur känd i arabvärlden.mona_henning_kungamedaljen

Mona redogjorde även för litteraturens utveckling i Mellanöstern på ett lättförståeligt och intressant vis och vi lärde oss lite mer om händelsernas utveckling från tidigt 500-tal till nutid. “Tusen och en natt” folksagorna som kom till på 800 – 900 talet har bl a varit inspirationskälla till både HC Andersen och Selma Lagerlöf (Nils Holgerssons underbara resa).

 

Efter 2 timmars intressant föreläsning var det så dags för en god lunch.

 

Stort tack till  Mona för en underbar upplevelse i barnböckernas värld!

Tack även till Elisabeth som arrangerade denna aktivitet

 

Sä hår sa en av våra Sweor och vi övriga håller med!

“Hej Elisabeth.

Tack för dagens föredrag. Det var det bästa jag hört på mycket länge. Vilken pedagog.

Att kunna trollbinda Sweor så länge och förklara arabernas historia på ett så målande och belysande sätt var outstanding.

Och hon kan  ju våra barnsagor bättre än de flesta av oss. Hon borde komma en gång till i större lokal, om folk bara förstod vad de gått miste om.

Tack igen Saga Hasteus”

Text: Lena Nilsson

Bilder: L Nilsson & E Wangel