Network Menu

Konstresa på räls den 25 mars

IF
Det var isande kallt i Nice den här kvällen i slutet av mars då totalt 25 personer inklusive 10 gäster hade samlats på Place Masséna i Nice.

Vår guide Patricia Rossi berättade livfullt och engagerat om den konst som efter en stor internationell tävling inför invigningen av spårvagnslinjen 2007 hade valts att pryda hållplatserna och dess omgivning.
IF

 

IF

Så gav vi oss iväg via Place Garibaldi och Akropolis till stationen Vauban där bl a en gammal militärförläggning har omvandlats till universitetsområde och lyktstolpar med många lyktor av varierande utseende och från olika epoker på varje stolpe är utplacerade utmed perrongen. En allé av blommande päronträd gav ytterligare ljus. (Pascal Pinaud och Stéphane Magnin).

IF

 

 

I östra delen av Nice på husväggarna vid stationen Virgile Barel såg vi Michael Craig Martins, av Férnand Léger inspirerade, dekorationer
IF

 

Vårt nästa stopp gjorde vi strax på gränsen till gamla stan i Nice i den falska porten (La Porte Fausse) där konstnären Sarkis har dekorerat tre valv som klätts med marmor i vackra mönster och täckt taket med bladguld. Den gamla världen möter den nya och möten uppstår mellan människor.
Les_postes_restantes_de_la_porte_Fausse_-_Sarkis_300

Från nätet

square doyen_2_300

Från nätet

På väg norrut vid stationen Square Doyen Lepine har Jean-Michel Othoniel skapat en vackert bågformad genombruten vägg tillverkad av ringar av aluminium och krönt av klot av olikfärgat Murano-glas.

Vid ändstationen Las Planas/Sappia har Emmanuel Saulnier i muren högst upp i det moderna kvarteret ovanför staden i cylindrar fyllda med vatten skrivit: ‘Je vis de l’eau’ (jag lever av vatten). Vattenstrålen från muren kunde sedan upptäckas vindlande på gatan nedanför med den metaforiska texten ‘elle s’ecoule’ (vattnet/livet rinner iväg).
je vis_500

Från nätet

morse

Från nätet

Ovanför avenue Jean Medecin finns morse-tecknen i blått av Yann Kersale. Den som förstår morse kan läsa olika namn för färgen blå (bleu, azur etc). Den blå färgen anses vara symbol för staden Nice, för poesin och även en hyllning till Nice-konstnären Yves Klein som på 50-talet blev känd för den intensivt blå färgen.

Conversation à Nice – de sju skulpturerna på pelarna som pryder vår vackra Place Masséna och som skapats av Jaume Plensa – blev en monumental avslutning på konstresan.

tankande_man

Se fler bilder här>>

Text: Margaretha Mühlenbock

Bilder: Lena Nilsson + från nätet