Network Menu

Promenad + lunch eller lunch i Nice

Trots regn och ruggigt väder infann sig åtta Sweor på Place Massena väl förberedda för en promenad genom le Vieux Nice till le Marché aux Puces vid gamla hamnen. Några besökte loppmarknaden första gången. Vackra skåp, unika lampor, lustiga bord och stolar, söta glasserviser och annat smått och gott fanns att titta på. Vissa möbler, saker och ting kanske passar bäst i äldre franska hus eller i slottsmiljö.

Britt N. och Marianne B. tog oss med på en intressant tur i smala mysiga gränder. Sedan gick vi mot Place Garibaldi där 26 Sweor sammanstrålade för att äta lunch på Au Vieux Four.

En intressant historisk guidning av Marianne Bonn:

Place Massena har fått sitt namn av marskalk André Massena.

Vi passerade Place de la Justice, gick sedan rue Droite, passerade Palace Lascaris som har ägts av en familjen Lascaris-Wentemille på 1600-talet. Nice tillhörde då Savoie. 1942 tog Nice kommun över ansvaret av Palatset och renoverade det och numera är det ett museum. De flesta möbler och detaljer är från 1600-talet.

Vi kom till en plats där Catherine Ségurane 1543 försvarade le Chateau de Nice mot Franco-turkarna. Sägnen säger att hon fick ett rejält utbrott av ilska. Hon drog upp kjolen och visade baken. Enligt sägnen sägs det att hon visade den köttsliga sidan och Franco-turkarna försvann. Hon blev känd som en krigarkvinna.

Vi passerade Främlingslegionens byggnad vilken utsattes för ett attentat tidigt en morgon år 2003 av korsikaner. En bomb lades i en bil utanför byggnaden, bilen rullade ner för gatan och bomben gick av, alla fönsterrutor i området förstördes. Skolan som ligger på motsatta sidan fick stängas under lång tid för renovering.

Det blev ändå inte den förödelse som var tänkt. Främlingslegionens byggnad blev ej förstörd förutom fönstren. Ingen människa skadades.

Plats Garibaldi har fått sitt namn av Guiseppe Garibaldi som föddes i Nice 1807. Han växte upp och blev tidigt en krigsman och politiker. Han deltog i olika aktioner som ledde till krig. Han var med i uppror i  Brasilien, där träffade han sin hustru Anita. De fick fyra barn. När de båda sönerna var vuxna var de alltid med honom och krigade. De finns med på statyn. Efter Brasilien drog han till Uruguay. Som kuriosa kan nämnas att Garibaldis anhängare i krigen alltid bar röda skjortor och ponchos. Garibaldi  var med i två italienska frihetskrig för att ena Italien. De första1848 och det andra utbröt 1859 och mellan 60 och 61 kunde Italien enas. Men Garibaldi var missnöjd eftersom hans hemstad Nice och grevskapet Nice överlämnades till Frankrike och Napoleon III i utbyte av militär hjälp. Pimonte gick till Italien.

1861 ville Abraham Lincoln ha med Garibaldi i det amerikanska inbördeskriget. Han fick en generalmajors uppdrag och blev kallad för “the Hero of two worlds”.

1870, när det fransk-tyska kriget bröt ut bytte han sida och tog kommandot i den franska armen.

1854 köpte han en ö Caprera på norra Sardinien där han dog 1882. Hans hustru Anita dog 1849 då hon väntade deras femte barn.

På väg till restaurangen passerade vi ett gult hus på rue Bonaparte. där Napoleon Bonaparte bodde 1794. Då hade han det militära ansvaret för denna kust av Medelhavet.

 

Några Sweor kommenterar:

  • Jag vill tacka för arrangemanget för lunch i Nice .
  • Vädret ville ej vara på vår sida, men det var en härlig stämning bland Sweorna.
  • Restaurangen var genuin och mysig. Mycket god mat! Ett ställe att återkomma till.
  • Väldigt trevligt på lunchen och maten var god!
  • Tack Anna Lisa för  det trevliga arrangemanget igår. Lunchen för 15 euro var lyckad o mycket trevlig… Trots regnet…